Фестивал науке je највећa манифестацијa у области промоције науке и образовања. Ученици 5, 6, 7 и 8. разреда наше школе посетили су XIII Фестивал науке који је одржан на Београдском сајму од 5. до 8. децембра 2019. године. На фестивалу су учествовале више од 60 научих и образовних институција из Србије и из иностранства.

Разоткривање

Тема овогодишњег Фестивала науке је „разоткривање“ пошто је посвећен разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа:

„Да смо сујеверни, овогодишњи, тринаести по реду Фестивал науке „унапредили“ бисмо у четрнаести. Бројни хотели немају собе са бројем 13, постоје и авиони који су без таквих седишта. Уместо тога, одлучили смо се да посветимо овај Фестивал управо разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа.

Отићи ћемо у потрагу за све распрострањенијим митовима који се налазе свуда око нас! Од оних вечито занимљивих – да ли из шкољке заиста можемо да чујемо звук мора? Да ли је Кинески зид једина људска грађевина видљива из свемира? Kорак по корак ћемо до заблуда које попримају све веће размере. Оне имају све озбиљнији утицај на нашу свакодневицу, па и будућност. Да ли је људско стопало пре пола века крочило на Месец? Колико су опасна зрачења телефона и микроталасних пећница, а колику опасност са собом носе нуклеарне електране?

У време када истина неретко пада у други план, а тумачење чињеница постаје важније од њих самих, наука се испоставила као одлично оруђе против свих ових, али и многих других заблуда, као сигурно уточиште за све који и даље негују критички дух и радозналост, али и прави путоказ за оне који желе да граде земљу будућности по мери свих нас.“
(преузето са: https://www.festivalnauke.org/)

Facebook страница школе – Фестивал науке